Herkomst van de smoking

De smoking staat welbekend als een chique, doorgaans zwart, tweedelig kostuum dat gedragen wordt naar formele gelegenheden, zoals een gala, een zakelijk diner of soms bijvoorbeeld ook naar een bruiloft. De smoking wordt daarbij standaard gecombineerd met een, meestal wit, smoking overhemd, mooie manchetknopen en een bij voorkeur zelf gestrikte vlinderdas. Ook de schoenen en sokken dienen op de outfit afgestemd te zijn. Hoewel deze outfit dus gereserveerd is voor zeer speciale gelegenheden, heb je je wellicht weleens afgevraagd waarom dit kostuum eigenlijk een smoking wordt genoemd. Want waar komt die term nu precies vandaan?

Een rookvrij overhemd
Het woord smoking is natuurlijk Engels voor roken. En daarmee komen we dan ook meteen bij de herkomst van dit kostuum. De smoking werd namelijk traditioneel gedragen als de heren na het eten gingen roken. Om te voorkomen dat de rooklucht in het chique smoking overhemd kwam te zitten, trokken de heren na het diner hun smoking jasje aan. De rooklucht kwam zo alleen in het jasje te zitten en beschermde het overhemd tegen de vervelende rooklucht. Als men zich na het roken weer aan de dinertafel voegde, kon het jasje uitgetrokken worden en waren de heren vrij van de onaangename geur.

Uitgebreide kledingvoorschriften
Waar het bij de smoking vroeger dus vooral draaide om het smoking jasje, zijn de kledingvoorschriften rondom het dragen van een smoking tegenwoordig heel wat veelomvattender. Bij een uitnodiging met een Black Tie dresscode dien je je dan ook aan heel wat regels te houden. Zo moet het tweedelig kostuum gecombineerd worden met een speciaal overhemd, waaraan specifieke eisen worden gesteld, zoals dubbele manchetten en een blinde sluiting. Ook moeten bijvoorbeeld de sokken dezelfde kleur hebben als het overhemd. Maar één ding is altijd hetzelfde gebleven, de smoking is namelijk nog altijd het kledingstuk bij uitstek om te dragen bij formele en chique gelegenheden.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.