Het smoking overhemd en de vadermoordenaar

Wanneer het gaat over smoking overhemden is de vadermoordenaar een veelgehoorde term. Maar wie zich niet geregeld in de wereld van de Black Tie gelegenheden begeeft, zal zich wellicht afvragen waar het over gaat. Want wat is nu eigenlijk een vadermoordenaar en wat heeft dat te maken met overhemden? We hebben het hier over een type kraag. De vadermoordenaar is het meest formele type kraag waar een overhemd mee kan zijn uitgevoerd en wordt gedragen bij zeer formele gelegenheden, in combinatie met een smoking of rokkostuum.

Een opstaande boord met punten
De vadermoordenaar is een hoge opstaande boord, waarvan alleen de punten naar beneden zijn geslagen. Het wordt daarom ook wel de “wing-tip” genoemd, omdat het wel lijkt alsof de boord als vleugels over het overhemd hangt. Dit type boord wordt altijd gedragen in combinatie met een vlinderstrik. De vadermoordenaar zorgt er namelijk voor dat de vlinderstrik volledig zichtbaar is. Het is dan ook de moeite waard om een overhemd met dit type boord te combineren met een zelf gestrikte vlinderdas in plaats van een voorgestrikte variant. De vadermoordenaar is dan ook geen gemiddeld overhemd dat je zomaar aantrekt. Het is bij uitstek geschikt voor zeer formele gelegenheden, waarbij je in smoking of rokkostuum wordt verwacht.

Herkomst van de vadermoordenaar
De naam vadermoordenaar klinkt wellicht wat luguber en het is dan ook interessant om te weten hoe de boord aan deze benaming is gekomen. De herkomst van de term is terug te leiden tot de Fransen. Die noemden de boord “parasite”, wat verwijst naar het feit dat er nogal makkelijk etensrestjes, ofwel mee-eters, op de boord bleven zitten. De Duitsers vertaalden echter de verkeerde Franse term naar het Duits. Zij verwarden “parasite” namelijk met het Franse woord “parracide”, wat vadermoordenaar betekent. Zo ontstond de Duitse term Vätermorder, wat naar het Nederlands vertaald werd als vadermoordenaar.

Dit bericht is geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink.